Ian Buruma - Spinoza, Freedom's Messiah

Ga naar de inhoud

Ian Buruma - Spinoza, Freedom's Messiah

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in aankondiging · 11 maart 2024
16 mei in de OBA, discussie rondom Ian Buruma’s nieuwe biografie 'Spinoza: Freedom’s Messiah'.

In februari 2024 verscheen bij Yale Universtity Press Spinoza, Freedom's Messiah, van Ian Buruma.
In het Engels. Maar Ian Buruma is wel Nederlander van origine dus misschien komt er wel een Nederlandse vertaling. Hij komt op 16 mei 2024 bij de Amsterdamse Spinoza Kring, samen met Steven Nadler (voor aanmelding en nadere informatie: de ASK site). Het evenement vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Klik hier voor de het bestellen van kaartjes op de OBA site.

Het boek is inmiddels in herdruk en eind maart weer verkrijgbaar. Tot dusver heb ik dus alleen wat passages van de site van de uitgever en de verschenen recensies.
Naar de fragmenten van de site van de uitgever te oordelen is dit boek een gewone biografie van Spinoza. Ik ben benieuwd of het iets toevoegt aan de vele biografieën die reeds bestaan. De schrijver, Ian Buruma, is in elk geval niet de minste. Schrijver van vele, vaak journalistieke boeken en voormalig redacteur van de New York Review of Books.
Eens zien wat de recensies er van zeggen.
Een uitgebreide recensie is te vinden in de New Yorker van 12&19 februari 2024.
Het geeft voor het Amerikaanse publiek een aardig overzicht van Nederland en Spinoza in zijn tijd. In de recensie wordt een vergelijk gemaakt van de huidige samenleving en die van Spinoza.

De samenleving van Spinoza is geen afspiegeling van die waarin we nu leven. Liberale democratie zoals wij die kennen berust op een bepaalde intuïtie over gelijkheid: als alle mensen gelijk geschapen zijn, heeft niemand een monopolie op waarheid of wijsheid, dus heeft niemand het recht om anderen de wil op te leggen. Dit maakt van democratie een recept voor voortdurend verschil van mening, aangezien individuen en groepen hun weg zoeken naar een soort van aanvaardbare consensus. Zo dacht Spinoza niet over vrijheid. Hij geloofde dat er één waarheid was, die hij begreep en de meeste mensen niet, en zijn ervaringen met religie en politiek lieten hem geen illusies over de wijsheid van de menigte. Buruma, die uitblinkt in het plaatsen van een nogal wereldvreemde man in het publieke leven van zijn tijd, beschrijft hoe in 1672 een menigte in Den Haag Johan en Cornelis de Witt lynchte.

Als, zoals Buruma waarschuwt, we een tijdperk binnengaan waarin "gedachtevrijheid wordt bedreigd door seculiere theologieën," dan kan Spinoza het rolmodel zijn dat we nodig hebben: een denker die de meest schokkende waarheden die hij kende uitsprak, en er toch in slaagde om in zijn bed te sterven.

De recensie is over het geheel erg lovend. Wie weet opent Ian Buruma met zijn reputatie in Amerika weer deuren voor Spinoza.




Recensies:







0
commentaren
Terug naar de inhoud