Kinderboeken - Spinoza

Ga naar de inhoud

Kinderboeken

Bibliotheek
FilosoWIE? - Grote denkers voor kleine deugnieten - door Henk Jan Hoekjen

Het woord filosofie komt uit Griekenland. Lang geleden gingen mannen met lange baarden daar nadenken over hoe de wereld precies in elkaar zit. Maar al snel kregen ze de grootste ruzie. `Die wijsheid van jou klopt helemaal niet', schreeuwden ze tegen elkaar. `En dat zal ik wel eens even in een boek gaan opschrijven. En zo ging het honderden jaren lang. Telkens wanneer een filosoof dacht dat-ie alles van de wereld wist, schreef hij een dik boek. Op het laatst waren er zoveel boeken, dat je er wel een trap van kunt maken tot in de hemel.
Henk-Jan Hoekjen miste een boekje voor kinderen over filosofen en schreef daarom zelf: FilosoWIE? – Grote denkers voor kleine deugnieten, een (voor)leesboek dat een hiaat vult in het huidige aanbod kinderboeken.
 “Er zijn allerlei kinderboeken met min of meer filosofische thema’s”, aldus Henk Jan. “Maar een boek waarin op vermakelijke wijze de geschiedenis van de filosofie uit de doeken wordt gedaan, was er nog niet. Omdat ik mijn eigen kinderen ook over dit onderwerp wil voorlezen, heb ik het boek zelf maar geschreven. In 24 korte hoofdstukken worden de belangrijkste filosofen uit de westerse filosofie behandeld. Zo passeren onder meer Socrates, Plato, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche en Heidegger de revue. Hoewel deze denkers natuurlijk niet uitputtend behandeld worden, krijgen lezertjes dankzij ‘FilosoWIE?’ toch een goed beeld van de gedachten van deze en andere kopstukken uit de filosofiegeschiedenis."  

Uitgever: Gelderland UItgeverij - november 2011
ISBN: 9789081699631 - Paperback geillustreerd; 112 blz.: € 13,95
De lens van Spinoza, strip door Jaron Beekes, vertaald door Pon Ruiter

Een stripverhaal voor volwassenen en kinderen

Van de achterflap:
Een beeldende biografie over Spinoza en een toegankelijke inleiding op zijn filosofie. De lens van Spinoza vertelt de veelbewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende en toegankelijke inleiding op zijn werk. In de proloog zien we hoe Baruch de Spinoza verbannen wordt uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren; hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam, in die tijd een wereldstad op het toppunt van zijn macht en welvaart, om een eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie leverde hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden bleef hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Uitgever: Oog en Blik / De Bezige Bij - oktober 2011
ISBN: 9789054923329 - Paperback geillustreerd; 157 blz.
7 mei 2020
Terug naar de inhoud