Interview met Maarten van Buuren en Ruben Endendijk

Ga naar de inhoud

Interview met Maarten van Buuren en Ruben Endendijk

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in video · 23 februari 2024
Discussie voor de videocast De Nieuwe Wereld onder leiding van Wouter Post met Ruben Endendijk en Maarten van Buuren.

Ruben Endendijk (Rotterdam, 1986) is filosoof en literatuurwetenschapper. In 2021 promoveerde hij aan de Universiteit van Aberdeen op een proefschrift over de rol van waanzin in Spinoza’s denken.
Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar Franse taal- en letterkunde. Hij schreef o.m. over Spinoza, Nietzsche en de Stoa. Hij vertaalde de Ethica en het Politiek Traktaat van Spinoza. Voor de Spinozakring Soest is hij een bekende. Hij gaf in Soest o.m. cursussen over de Ethica, over het politiek traktaat en over de Stoa en Spinoza.

Deze interessante discussie tussen Ruben en Maarten begint met een korte samenvatting van Spinoza's filosofie. Daarna komen kwantumfysica aan de orde en vervolgens de positie van de mens die zich beweegt tussen passie en actie. Melancholie en waanzin zijn van die passieve toestanden die volgens Spinoza dicht bij het dierlijke liggen en waartegen de rede een wapen is.
Tussen de sprekers blijken ook verschillen in opvatting. Waar Ruben in Spinoza een extreme rationalist ziet die er van uit gaat dat de aarde en de dierenwereld door de mens onderworpen dienen te worden, ziet Maarten bij Spinoza meer de gedachte dat de mens één is met de natuur en als zodanig in harmonie met die natuur moet leven.Foto: screenshot De Nieuwe Wereld

Met dank aan de tipgever voor dit bericht: Pieter Potter


0
commentaren
Terug naar de inhoud