1759: verklaring tegen boekhandelaar wegens verkoop boek Spinoza

Ga naar de inhoud

1759: verklaring tegen boekhandelaar wegens verkoop boek Spinoza

Spinoza
Gepubliceerd door Dave de Groodt, Jan Mendrik in artikel · 30 december 2021
Tags: verkoop_verboden_boek_Spinoza
Dave de Groodt vond in het Amsterdams archief een notariële verklaring uit 1759 van getuigen die de Amsterdamse boekverkoper Gerrit Bom erop betrappen dat hij verboden boeken verkoopt. Waaronder de “Nagelatene Schriften” van Spinoza.
 
Een citaat uit het document:
(transcriptie door Hans van Reeven)
 
‘Op heden den 5e oktober 1759 compareerden voor mij, mr. Hendrik Daniël van Hoorn, notaris bij de Edele Hove van Holland geadmitteert, binnen Amsterdam residerende, in presentie van nagenoemde partijen
 
1759 compareerden
Hieronimus de la Tour en Anna Roos, echtelieden, Dorothea Roos, eerst weduwe van Pieter Lomo, laatst van Hendrik Niemeyer en Clara Roos, eerder weduwe van Thomas Driemans thans huysvrouw van Jacob Smeerman
Hieronimus de la Tour, praktiserende boekhouder van genoegzame ouderdom dewelke ter regentschap van den Wel Edele geachte Heer mr. Willem Huyghens Heer van Honcoop en hoofdofficier R.O. en ten behoeve van die verder zouden mogen aangaan voor de zuyvere waarheyd getuigen en verklaaren  
 
Dat hij getuige onderrigt zijnde dat er was gedrukt en onder de goede gemeente was verspreijt zeeker boek genaamt de Nagelatene Schriften van B.D.S. (denoterende) Benedictus de Spinoza
 
Dat hij getuige zig op den 18 juli dezes Jaars zijnde woensdag heeft vervoegt ten huyze van Gerrit Bom, boekverkoper wonende binnen Amsterdam in de Molsteeg, al waar hij getuige den zelven in de Toonbank van zijn winkel vond zitten tussen 12 en 1 uuren des middags, dat hij getuige hem gevraagt hebbende of hij het hier voorengenoemde Boek had, voerende als titel Nagelatene Schriften van Benedictus de Spinoza, hij hem getuige in substantie onder anderen heeft geantwoort ik kan het nu niet bezorgen want daar zijn geen boeken of ik kan je t wel bezorgen, waarop hij hem getuige zeyde komt morgen dan zult gij het hebben, waarop hij getuige is heengegaan en volgens afspraak, des anderen daags zijnde, donderdags tussen 12 en 1 uur des middags sig weder heeft vervoegt aan het huijs van voornoemde Gerrit Bom, wanneer dezelve aan hem getuige heeft vertoont het voornoemde Boek Nagelatene Geschriften van B.D.S. dat ongebonden was en hem getuige heeft gevraagt of hij het voor hem wilde innayen maar dat het 3 florijnen (?) kostte, dat hij het dan des anderendaags zijnde vrijdags de 20 des zelven maand kon krijgen, tussen 12 en 1 uur en dat hij getuige er zoveel konde krijgen als hij maar wilde, waarop hij getuige hem heeft geantwoort dat hij het voor hem getuige zou innayen en hij getuige het zoude afhalen volgens afspraak en vertoonde hem getuige nog een ander Boek, genaamd Poltique Reflectien van Staat dat hij hem getuige zag presenteren voor 30 stuivers zijnde een seer oproerig en faamrovend Libel (smaadschrift) tegen het vorstelijk huijs van Oranje en Nassau, waarop hij getuige hem antwoorde dat het wel was dat hij getuige de blijde gemelde boekjes volgens afspraak zoude afhaalen waarop hij getuige is heengegaan.
 
 
Het gehele verhaal, met alle details van de slinkse werkwijze van de getuigen, is hier te lezen.
Het is ook in facsimile beschikbaar op de site van het archief van Amsterdam. Hier de eerste twee bladzijden van het manuscript. Voor het hele manuscript zie (1).

                         
 


De context van het voorval met het proces verbaal wordt duidelijk uit het vermelde door Knuttel (2):
 

“uit de Resolutien van het Hof van Holland
van 16 Januari 1760: „Is gelesen een missive van W. Huygens,
officier der stad Amsterdam, aldaar geschreven den 15 Januarij
1761, waarbij deselve aan den Hove kennis geeft, dat ten selven
dage door de Heeren Schepenen tegen den in persoon geciteerden
Gerrit Bom ter schouten rolle vonnisse gepronuncieert is, waarbij
deselve is gecondemneert in een boete van drie hondert guldens
over het verkoopen van het boek van B. D. S. of Benedictus
de Spinosa " De titel wordt niet genoemd, maar daar er geen
ander boek van SPINOZA onder de letters B. D. S. verschenen is,
moet het hier beschrevene bedoeld zijn. Dus nog 83 jaar na het
uitgeven van het boek werd den boekverkooper deze zware boete
opgelegd.”

 
De Opera Posthuma waren, op klachten van de Noord en Zuid-Hollandsche Synoden, door de Staten van Holland in 1678 reeds verboden als “prophaen, atheistisch ende blasphemant” (2).

We weten natuurlijk uit de geschiedenis van Koerbagh dat het slecht kan aflopen met schrijvers van onwelgevallige boeken. Hij werd verraden door een vriend van een vriend die 1500 gulden aanbrengerspremie ontving. Hij kwam in het Rasphuis terecht en stierf een jaar later door de slechte omstandigheden.
Maar ook drukkers, uitgevers en handelaren liepen gevaar.
Over de praktijk van de jacht op handelaren van verboden boeken in de 17e en 18e eeuw vertelt Rietje van Vliet in het Home Academy hoorcollege “verboden boeken” (3). Boekverkopers, schrijvers, uitgevers en drukkers moesten uiterst voorzichtig zijn.
Op 15 mei 1754 vond op de Dam in Amsterdam een boekverbranding plaats. Het betrof verboden boeken die in beslag waren genomen bij Amsterdamse boekhandels. Er werd een premie uitgeloofd op bekendmaking van de drukkers, uitgevers en schrijvers. Dit was nog maar kort voordat de bovengenoemde getuigenis tegen Gerrit Bom werd opgesteld. Het verklaart misschien de fanatieke slinksheid van de getuigen om Gerrit Bom te betrappen en een premie op te strijken.

Behalve de Opera Posthuma was ook Spinoza’s Politiek Theologische Tractaat verboden. Het gewest Friesland verbood het boek, samen met Lodewijk Meijers Philosophia, aan het eind van de jaren 60 van de 17e eeuw als “godslasterlycke ende zielverdervende boecken”. Holland deed datzelfde in 1674. Boeken konden verboden worden door steden, provincies of door de Staten Generaal. (4)


 
Boekverbrandingen en straffen tegen verspreiders gingen nog lang door. De volgende ets is uit 1789.



Bijschrift door het Rijksmuseum:
Het in de vorm van een executie verbranden van pamfletten van uitgeweken patriotten op een schavot voor het stadhuis op de Dam te Amsterdam, 24 januari 1789.
Tegelijkertijd werd de verspreider van de pamfletten in het openbaar gegeseld. (5)

(1)  Het proces verbaal in het archief van de gemeente Amsterdam:
https://www.openarch.nl/saa:9d6d21e4-0579-666d-e053-b784100a1840/nl
https://transkribus.eu/r/amsterdam-city-archives/#/documents/604350/pages/572?t=Gerrit%20Bom

(2)    Verboden Boeken in de Republiek der Vereenigde Nederlanden, Beredeneerde catalogus.
Dr. W.P.C. Knuttel. Uitgeverij Martinus Nijhoff, 1914, blz 110
Online
https://www.delpher.nl/nl/boeken/view?coll=boeken&identifier=MMCMC01:000001259:00076

(3)    Homeacademy hoorcollege “verboden boeken", hoofdstuk 4
https://www.home-academy.nl/products/verboden-boeken/#:~:text=In%20deze%20serie%20hoorcolleges%20bespreken,vele%20foute%20werken%20uit%20de

(4)    Olga van Marion. Verboden in de gouden eeuw; schrijvers, drukkers en hun strategieën.
In: Boeken onder druk, censuur en pers-onvrijheid in Nederland sinds de boekdrukkunst.
Onder redactie van Marita Mathijsen.
Amsterdam University Press, 2006
Online
https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/34454#:~:text=Sinds%20de%20uitvinding%20van%20de,gevallen%20van%20verboden%20boeken%20geweest.

(5)    Bron illustratie:
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-OB-86.139


0
commentaren
Terug naar de inhoud