Spinoza en de Ets Haim school

Ga naar de inhoud

Spinoza en de Ets Haim school

Spinoza
Gepubliceerd door Peter de Wit, Jan Mendrik in artikel · 19 oktober 2021
Inschrijvingslijst Ets Haim met vermelding Spinoza tentoongesteld in Amsterdams Museum

Peter de Wit kwam een inschrijvingslijst van de Ets Haim school. Bento en Isaac Espinoza, zoon van Michael Espinoza komen op de lijst voor. Bento’s naam is echter doorgestreept. Klik hier voor de link naar het document.
De inschrijvingslijst wordt ook tentoongesteld op de tentoonstelling "Vrijdenkers van Spinoza tot nu" die van 5 sept 2021 tot 27 feb 2022 te zien is in het Amsterdams museum.
Op de site van de Amsterdamse spinozakring staat vermeld:
“Bento en zijn oudere broer Isaäc bezoeken de joodse lagere school Ets Haim op de Houtgracht, waar zij Hebreeuws leren en de Torah (voor christenen het Oude Testament) bestuderen.
Hoe lang Bento daarop gezeten heeft is onbekend, maar het is onwaarschijnlijk dat hij voor rabbijn heeft geleerd, zoals men vroeger dacht. Als veertienjarige verlaat hij de school, waarschijnlijk ging hij in de zaak van zijn vader werken.”

De Ets Haim (Boom des Levens)-school werd door de eerste Portugees Joodse Gemeente in Amsterdam opgericht.
De conversos (tot het christendom bekeerde joden) die zich rond het jaar 1600 vanuit het Iberisch Schiereiland in Amsterdam vestigden, waren zich bewust van hun joodse afkomst. Hier in Amsterdam kregen zij de mogelijkheid lang vergeten Joodse tradities en gebruiken te leren en Joodse identiteit weer te ontdekken.


foto: https://archief.amsterdam/inventarissen/scans/334/7.1.1.1.2.1/start/0/limit/10/highlight/7


0
commentaren
Terug naar de inhoud