Nieuws Spinoza Kring Soest - Spinoza

Ga naar de inhoud

Nieuws Spinoza Kring Soest

Nieuws
 
Cursusprogramma  2021 - 2022
 
Het programma, dat door alle coronarestricties twee keer moest worden uitgesteld, is in oktober weer van start gegaan.
Vanaf 9 oktober 2021 vindt de cursus “De pantheïsmestrijd. De invloed van Spinoza’s filosofie op Duitse dichters en denkers” plaats gegeven door dr. Henk Jan Hoekjen.
Data: 9/10– 30/10 – 13/11 – 27/11 – 18/12/2021 en 8/1/2022.
Zijn lezing over “Spinoza en de Algoritmen” vindt plaats op 19 februari 2022.
Op 9 april staat het symposium: ‘De ecologie van Spinoza’ op het programma, waarin prof. Henri Krop, dr. Paul Juffermans en prof. Frans Saris ieder hun eigen visie op Spinoza’s  ecologie en de huidige klimaatproblemen zullen geven. Het belooft een boeiende dag te worden, waarbij tevens ruimte is voor uw eigen inbreng.
 
Voor uitgebreide informatie over het programma zie tabblad agenda.
Nieuwe locatie
 
In verband met de corona-eisen betreffende de ventilatie en de 1,5 meter afstand hebben we een nieuwe locatie gevonden en worden de lezingen, cursussen en symposia voortaan gegeven bij:
 
Fletcher Hotel Het Witte Huis
Birkstraat 138,
3768 HN Soest
 
De locatie heeft een ruime lift en is dus rolstoeltoegankelijk.
 
Bereikbaarheid met openbaar vervoer:
Vanaf station Amersfoort bus 70 richting Hilversum.
Vanaf station Hilversum bus 70 richting Amersfoort.
Vanaf station Soest Zuid bus 70 richting Amersfoort.
De bushalte is voor de deur van het hotel.
Pieter Potter van de Spinozakring Soest schenkt Dr. Henk Jan Hoekjen antiquarische boeken van Lessing.

In het najaar van 2020 geeft Henk Jan Hoekjen bij de Spinozakring Soest een cursus over de zogenoemde ′pantheïsme-strijd′ die aan het eind van de 18e eeuw woedde in Duitsland. Een aantal vooraanstaande dichters en denkers, waaronder Lessing, Goethe, Kant, Mendelsohn en Jacobi, gingen daarbij in debat over de precieze strekking van Spinoza′s filosofie. Deze strijd is van grote invloed geweest op de canonisering van Spinoza. Het is niet overdreven om te stellen dat Spinoza tegenwoordig alom erkend wordt als een van de grootste filosofen uit de westerse traditie omdat er gedurende – en als gevolg van – de ′pantheïsme-strijd′ een fundamentele omkering in de waardering voor Spinoza′s denken plaatsvond.

In aanloop van deze cursus doneerde Pieter Potter van de Spinozakring Soest, de in zijn bezit zijnde antiquarische boeken van Lessing aan dr. Henk Jan Hoekjen.
1 okt 2021
Terug naar de inhoud