Rob Wouters - Spinoza

Ga naar de inhoud

Rob Wouters

Auteursinformatie
Rob Wouters

Ik ben getrouwd met Maria. Wij hebben samen drie kinderen 1 meisje en twee jongens en acht kleinkinderen. Ik ben nu met pensioen en  in mijn werkzame leven was ik elektronica hardware ontwikkelaar en productveiligheidsspecialist. Daarvoor heb ik opleidingen gevolgd op HBO niveau.
Mijn werkzaamheden als elektronica hardware ontwikkelaar heb ik uitgevoerd bij Ahrend van Gogh, CN Rood, Siemens, YouCom en TNO. Mijn werkzaamheden als productveiligheidsspecialist heb ik uitgevoerd bij DARE!! Consultancy.
 
Ik kom uit een gezin waar kunst en filosofie een duidelijke een rol speelde en ben daar ook nooit meer vanaf gekomen. Zo heb ik gedurende 8 jaar lessen op de School voor filosofie in Amsterdam gevolgd, 10 jaar lessen gevolgd bij een groep ‘Cursus in Wonderen’ onder leiding van Koos Janson en volg nu sinds 2015 de lessen bij de groep Spinoza Soest.
Mijn liefde voor Spinoza is ooit gestart door het lezen van het boekje “En je zult Spinazie eten” door Jan Knol. Dat boekje sprak mij zo aan dat ik daarna de boeken die door Spinoza zelf geschreven zijn ben gaan lezen. Bij zijn belangrijkste boek de Ethica stagneerde het lezen enorm door de grote hoeveelheid definities, bewijzen, axioma’s, stellingen, verklaringen en commentaren die op elke bladzijde naast het “verhaal” te vinden zijn.
Tijdens de lessen die ik in Soest van Kees Schuyt kreeg werd het een stuk duidelijker. En ook de lessen van Maarten van Buuren die ik Soest volgde maakte veel  Spinoza inzichten duidelijker.

Hieronder nog een achttal punten van Spinoza die mij bijzonder aanspreken.
 
1 Er is geen persoonlijke God.
2 Spinoza laat de eenheid van alles en iedereen zien.
3 Begrijpen en liefhebben gaan hand in hand.
4 Alles is oorzaak en gevolg er bestaan geen doeloorzaken.
5 Heilige geest is gemoedsrust die door goed werken ontstaat.
6 Vrijwel al ons handelen wordt door onze persoonlijkheid gestuurd maar onze persoonlijkheid hebben we niet zelf gemaakt.
7 We houden van onze verbeeldingskracht maar hebben niet in de gaten hoe vaak wij hierdoor op het verkeerde been worden gezet.
8 Alle menselijke gevoelens zijn te herleiden tot: Liefde angst en begeren.      
29 aug 2022
Terug naar de inhoud