Interview met AD 20240327 - Spinoza

Ga naar de inhoud

Interview met AD 20240327

Verslagen
Interview met het AD, regio Amersfoort

Spinoza onbekend? Welnee, in Soest heeft deze filosoof 350 jaar na zijn dood het hoogste woord
foto Caspar Huurdeman
De Spinozakring praat over Spinoza’s filosofie.
Vlnr Jan Mendrik, Pieter Pasman, Gonny Pasman en Henri Krop.
Foto © Caspar Huurdeman

Zijn er nog mensen in de regio die Spinoza kennen, Nederlands bekendste en wereldberoemde filosoof uit de 17de eeuw? Jazeker, in Soest! Daar viert de Spinozakring Soest haar 10-jarig bestaan.
Piet van Dijk 26-03-24, 18:00
Bij Gonny Pasman (72) uit Soest staat boven een hele wand aan boeken van en over deze beroemde jood (1632-1677, die destijds de synagoge werd uitgejaagd omdat hij niet in een persoonlijke god geloofde, maar de natuur en God gelijkstelde aan elkaar. ,,En af en toe komt daar weer een boek bij, want hij staat volop in de belangstelling”, zegt ze.
Pasman is de drijvende kracht achter de Spinozakring, die op 13 april een feestelijk jubileumsymposium houdt in Soest. Door een avondstudie filosofie die ze in 2010 begon, raakte ze verslingerd aan Baruch, zoals Spinoza met zijn voornaam heette. ,,Ik vond alle antwoorden op de vragen die ik mijn hele leven al had gehad.”
foto: Caspar Huurdeman
Een klein deel van de collectie boeken van en over Spinoza.
Foto © Caspar Huurdeman
De Spinozakring Soest heeft een van de beste kenners van Spinoza in huis, emeritus-hoogleraar Henri Krop (69) die jarenlang colleges gaf over Spinoza in Rotterdam en veel over hem publiceerde. ,,Spinoza had het toen al over onderwerpen die actueel zijn: wat is vrijheid, hoe blijven we verbonden als mensen?”

Niet op een god leunen
 
,,Tegen de heersende godsdienstige opvattingen van die tijd benadrukte hij dat de mens een deel van de natuur en de kosmos is, en niet de baas erover is. De mens moet het zelf doen en kan daarbij niet op een god leunen.”
Naast Pasman en Krop is Jan Mendrik (76) een van de dragende figuren van de Spinozakring Soest. Pasman noemt ook haar echtgenoot Pieter Pasman (71) die op de achtergrond veel werk verricht.

Een screenshot van het artikel op de website vindt u hier.
27 maart 2024
Terug naar de inhoud