Dick Blaauboer - Spinoza

Ga naar de inhoud

Dick Blaauboer

Auteursinformatie
Dick Blaauboer
 
 
Getrouwd met Nonna Umerel, twee dochters en en een zoon. Mijn werkzame leven voor een groot deel bij het KNMI gesleten met regelmatig uitstapjes naar het buitenland ter ondersteuning van de wereldwijde samenwerkingsprojecten die in de meteorologie heel gebruikelijk zijn. Hoewel ik inmiddels bij het KNMI gestopt ben, werk ik als ZZPer nog door aan wat kleinere klussen binnen mijn bestaande netwerk.
 
Belangstelling voor de filosofie is bij mij ontstaan op de middelbare school: ik ben op het Johan de Witt-gymnasium in Dordrecht klassiek gevormd, veel  les gekregen in grieks en latijn en daardoor bijna automatisch in contact gekomen met de oude Griekse filosofen: Socrates, Plato, Aristoteles, maar ook Archimedes en Pythagoras. Later, op de universiteit van Utrecht, waar ik theoretische natuurkunde heb gestudeerd, volgde ik ook colleges in filosofie van de natuurkunde en wiskunde.
 
Mijn eerste kennismaking met Spinoza was bij mijn opa in Den Haag die twee Spinoza-boeken had: De wijsbegeerte van Spinoza door Dr. A. Vloemans en de Ethica, in vertaling en met aantekeningen van N. van Suchtelen. Ik was toen ca 12 jaar en net iets te jong om er veel plezier van te beleven, maar heb er (veel) later, bij het verdelen van de erfenis van mijn inmiddels overleden opa, wel beslag op weten te leggen.
 

                                                          
  
Een andere activiteit die in mijn hele leven al een belangrijke  rol speelt is de beoefening van muziek: ik speel hobo in het Zeister Philharmonisch Orkest en in diverse andere ensembles.
 
Bij de Spinozakring Soest lever ik van tijd tot tijd wat hand- en spandiensten ter ondersteuning van Gonny: technische ondersteuning, verslagjes van Spinoza-bijeenkomsten elders, meedenken over het programma.
 
 
Houten, 1 september 2022
1 september 2022
Terug naar de inhoud