Yitzak Melamed toch weer welkom in de Portugese synagoge

Ga naar de inhoud

Yitzak Melamed toch weer welkom in de Portugese synagoge

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in nieuws · 30 november 2021
Tags: Yitzhak_persona_non_grata
Yitzak Melamed persona non grata in de Portugese synagoge in Amsterdam
en bij nader inzien toch weer welkom

Bericht van 28 nov 2021, updates: 2 dec 2021, 5 &6 januari, 11 februari 2022

28 nov 2021
De bekende Spinoza deskundige Yitzak Melamed is de toegang tot de Portugese synagoge in Amsterdam ontzegd. Hij had een verzoek ingediend om in de synagoge filmbeelden te mogen opnemen in het kader van een documentaire voor de Israëlische publieke TV. Op 28 november schreef rabbijn Joseph Serfaty hem een brief waarin Melamed tot persona non grata werd verklaard. In de week erop werd de rabbijn door zijn bestuur terecht gewezen en bood hij excuses aan.
Het nieuws is door vele media in de hele wereld opgepakt. Op de facebook pagina van Yitzak Melamed komen honderden steunbetuigingen binnen. Mensen tonen zich verbaasd en vragen zich af wat de werkelijke reden is om Melamed op zo’n onverzettelijke manier aan te pakken.
Nader nieuws o.a. in de NRC en in Trouw, waarin gemeld wordt dat er in kringen binen en rond de synagoge protest is tegen de maatregel.De betreffende brief (zoals Yitzhak Melamed hem publiceerde op zijn Facebookpagina)2 december 2021
Trouw
meldt dat de rabbijn zijn woorden heeft teruggenomen en excuus heeft aangeboden. Melamed is weer welkom maar het ziet er nog niet naar uit dat hij toestemming krijgt om in de synagoge te filmen. Op dezelfde datum plaatste Melamed de excuusbrief ook op zijn facebookpagina.5 januari 2022
Trouw meldt:
Het bestuur van de Portugese synagoge heeft geprobeerd rabbijn Joseph Serfaty te ontslaan, omdat hij een Spinozakenner toegang tot het Amsterdamse synagogecomplex weigerde. Maar een rabbinale rechtbank hield het ontslag tegen.

6 januari 2022
Dingemans in Trouw heeft er een strip aangewijd
(6 januari 2022).

Ook meldt Trouw
dat Rabijn Serfaty, die de afwijzingsbrief aan Melamed had gestuurd, zich had beklaagd bij het 'Beet Dien', een joodse rechtbank van Europese rabbijnen. Die schreef daarop aan Michael Minco, de voorzitter van het synagogebestuur, dat het ontslag van Serfaty ongeldig was. Maar Minco erkent die rabbinale interventie niet. Hij stelt: we houden ons aan het Nederlandse recht.

Een strijd tussen Joods recht en Nederlands recht. Dat doet weer helemaal aan Spinoza denken.

11 februari 2022
Serfaty geeft de strijd niet op. Het Nieuw Israëlitisch Weekblad meldt hij dat hij zijn zienswijze besproken wil hebben op de algemene ledenvergadering van 17 februari 2022.

5 april 2022
Yitzak Melamed is inmiddels in Amsterdam voor de film over Spinoza.
In oktober wordt de film opgeleverd aan de Israleische omroep Kan.

Hij bericht hierover op zijn Facebookpagina:

Op 12 januari 2023 berichtte Yitzak Melamed op zijn faceboek pagina dat de film bijna klaar is en in mei 2023 op de Israelische televisie zal worden getoond. Wanneer de film voor breder publiek beschikbaar komt is nog niet bekend.
De trailer is wel te zien. Volg deze link.

Foto op omslag: Portugese Synagoge
Bron: Wikimedia Commons


0
commentaren
Terug naar de inhoud