Aankondiging lezing. Spinoza: ons Nederlands Trots?

Ga naar de inhoud

Aankondiging lezing. Spinoza: ons Nederlands Trots?

Spinoza
Gepubliceerd door Jan Mendrik in aankondiging · 7 november 2021
Aankondiging

Baruch Spinoza: Ons Nederlands Trots?
Datum  | dinsdag 16 november
Tijd | 20:00-22.00
Locatie | Perdu, Amsterdam

Wat maakt Spinoza’s filosofie zo belangrijk?
Zijn denken buigt zich over vele thema’s en is niet gemakkelijk te doorgronden. Zo treffen we in zijn hoofdwerk, de Ethica – dat aanvankelijk weinig van doen lijkt te hebben met ethiek – tal van complexe definities, axioma’s en proposities. In dit werk rekent Spinoza af met het idee van een ‘antropomorfe’ dan wel ‘transcendente’ God, die hij vervangt voor een ‘immanente’ God, ook wel aangeduid met ‘Natuur’. Een centraal kenmerk van deze God is dat die een door-en-door deterministische wereld tot stand zou brengen. Het feit dat Einstein ooit stelde dat de enige God waarin hij geloofde die van Spinoza was laat Spinoza’s rijkelijke invloed al wel zien.
Anderzijds wordt Spinoza ook bejubeld vanwege zijn liberale concepties van individuele vrijheid, democratie, mondigheid en tolerantie. Jonathan Israel beschrijft hem mede om die redenen als de centrale aanstichter van de Verlichting. Maar hoe moet die vrijheid nu begrepen worden? En hoe is die te verenigen met het eerdergenoemde determinisme? Sommigen herkennen in Spinoza zelfs allerlei Nietzscheaanse trekjes. Maar hoe kunnen er nou aspecten van de filosoof van de Antiverlichting gevonden worden in deze verwekker van de Verlichting?
Vragen alom. Daarbij komt ook nog kijken dat Spinoza bijvoorbeeld door ecoloog Arne Naess bestempeld is als een proto-ecoloog. En filosofisch chaos-theoreticus, Gilles Deleuze, noemde Spinoza ooit ‘de prins der filosofen’. Het laatste woord over Spinoza is klaarblijkelijk nog lang niet gesproken. Waar zijn wij Nederlanders nou precies trots op als we Spinoza een centrale positie toeschrijven en op welke wijze is zijn filosofie tegenwoordig nog relevant? Tijdens deze editie van Felix & Sofie zullen wij ons buigen over zulke vragen.

Sprekers
Han van Ruler
Victor Kal
Florian Vermeiren

Deze editie bijwonen
Wil je deze editie bijwonen? Koop dan van tevoren alvast een kaartje. Let wel op! Je krijgt alleen toegang met de corona check app of met een negatief testbewijs. Tickets zijn € 7,50 en voor mensen met een stadspas of studentenpas € 6,50.

Deze avond vindt plaats in onze oude vertrouwde locatie Perdu (Kloveniersburgwal 86, Amsterdam). Op de website en onze facebook kunt u vinden of het evenement is uitverkocht. U kunt ook aan de deur een kaartje kopen (pin/contant).

Tekst: website felix en sofie
https://www.felix-en-sofie.nl/


0
commentaren
Terug naar de inhoud