Maarten van Buuren - Spinoza

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Maarten van Buuren

Auteursinformatie
Wie is prof. Maarten van Buuren?


Maarten van Buuren studeerde Frans en Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1986 promoveerde hij aan het Instituut voor Algemene Literatuurwetenschap in Nijmegen op een proefschrift over de metaforiek in Les Rougon-Macquart van Emile Zola. In 1988 werd hij benoemd tot hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht.
Van Buuren ontwikkelde zich in de afgelopen jaren tot een van de experts op het gebied van Spinoza Wat maakt dat hij zo geïnspireerd is geraakt door Spinoza's filosofie?
"Ik ontdekte dat wanneer Spinoza 'God' zegt, hij iets totaal anders bedoelt dan wat wij meestal onder God verstaan. Spinoza denkt de Grote Maker weliswaar weg, maar ontkent deze niet. God zit niet buiten de materie, maar er in. Het vormgevende principe van de materie zit dus volgens Spinoza in de materie zelf. Je moet de oorzaak van alles, van het materiebegrip en van het heelal, immanent denken. Er is geen transcendentie. Dat is voor hem een fundamenteel principe. Ik probeer Spinoza's abstracte denken toe te passen in het concrete leven".
 
26 maart 2020
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu