Henk Jan Hoekjen - Spinoza

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Henk Jan Hoekjen

Auteursinformatie
Wie is Dr. Henk Jan Hoekjen?
Henk Jan Hoekjen (geboren als Jan Hendrik) woont in Epe en studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen (Masters in 1998) en Filosofie aan de universiteit in Utrecht (Bachelors in 2012). Op 1 november 2018) verdedigde hij aan de Universiteit van Utrecht zijn proefschrift: 'Pars melior nostri. The Structure of Spinoza's Intellect'. Daarin geeft hij een beschouwing over de metafysische structuur van Spinoza's Ethica op basis van een grondige analyse van de notie 'intellect'. Een belangrijke gebeurtenis, want zo vaak promoveert er in Nederland niet iemand op Spinoza en dan ook nog eens op dit onderwerp: het intellect bij Spinoza!
Zijn copromotor was professor Piet Steenbakkers.
Wat filosofie voor de Epenaar betekent? "Hetzelfde wat voetballen is voor een voetballer, dansen voor een ballerina en darten voor een darter: een manier om iets meer te doen dan alleen maar eten en slapen, en daarbij ook nog het idee te hebben dat het op de een of de andere manier zinvol en bevredigend is. Ik houd mij bezig met filosofie om precies dezelfde reden waarom ik bijvoorbeeld ook muziek maak: om heel af en toe een prachtig doelpunt te kunnen scoren. Te merken dat ik met al dat schijnbaar nutteloze gezwier plotseling precies de roos raak."
Henk-Jan Hoekjen miste een boekje voor kinderen over filosofen en schreef daarom zelf: FilosoWIE? - Grote denkers voor kleine deugnieten, een (voor)leesboek dat een hiaat vult in het huidige aanbod kinderboeken.
"Er zijn allerlei kinderboeken met min of meer filosofische thema's", aldus Henk Jan. "Maar een boek waarin op vermakelijke wijze de geschiedenis van de filosofie uit de doeken wordt gedaan, was er nog niet. Omdat ik mijn eigen kinderen ook over dit onderwerp wil voorlezen, heb ik het boek zelf maar geschreven. In 24 korte hoofdstukken worden de belangrijkste filosofen uit de westerse filosofie behandeld. Zo passeren onder meer Socrates, Plato, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Nietzsche en Heidegger de revue. Hoewel deze denkers natuurlijk niet uitputtend behandeld worden, krijgen lezertjes dankzij 'FilosoWIE?' toch een goed beeld van de gedachten van deze en andere kopstukken uit de filosofiegeschiedenis." Henk Jan Hoekjen is tevens hoofdredacteur bij Uitgeverij Gelderland, onder meer voor het vaktijdschrift Inside Information.
 
26 maart 2020
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu